Rh-negativ, šta to zapravo znači

Dali znate koja je vaša krvna grupa? To je jedna od prvih stvari, koju će vaš doktor istestirati u trudnoći. To je veoma bitan faktor za zdravu trudnoću. Praktično to znači, da Rh-negativne trudnice u 28 nedelji trudnoće dobiju inekciju Rh-imunoglobina i posle porođaja (ako je dete Rh-pozitivno) još jednu.

Rh-negativna krvan grupa je po strukturi 92,3 odsto slična Rh-pozitivni krvni grupi čoveka. Gospodin Džošua David, na primer, veruje, da je to krv izabranih anđela poznatih kao "the Watchers".

Krvna grupa

Krvna grupa bazira se na posebnim takozvanim antigenima, koji se nalaze na površini crvenih krvih ćelija. Tako ljudi koji imaju A antigen (krvnu grupu A) antigen B (krvna grupa B) oba antigena A i B (krvna grupa AB), neki nemaju antigena (krvna grupa 0). Što se tiče Rh faktora, gleda se takozvani fenotip krvi, koji je zapravo podgrupa. U fenotipu ima pored D, koji je značajan za Rh faktor, i E,e, C, c.). Sa drugim rečima, krvnagrupa identificira koje antigene ima osoba od svake grupe.

Rh senzibilnost

Za vreme trudnoće, Rh-negativna grupa, je samo jedna od krvnih grupa, koja može da bude problematična. Mama sa Rh-negativnom krvnom grupom u kontaktu sa Rh-pozitvnom krvnom grupom počne da proizvodi antitela (koji su deo imunog sistema kao reakcija na invaziju antigena D) protiv Rh-pozitivnih kvnih ćelija, pa iako su to ćelije njene vlastite bebe. To je Rh-senzibilizacija. Ta proizvođena antitela imaju potencial prelaza kroz placentu i invaziju na cvena krvna tela fetusa, što može da znači anemiju, poremećaj srca ili čak smrt ploda, takozvana hemolitička bolest ploda. Srećom, Rh-senzibilizacija je sprečena sa Rh-imunoglobinom, koji dobije svaka Rh-pozitivna trudnica u 28 nedelji trudnoće i posle porođaja, ako je rodila Rh-pozitivno dete.

 

Komentari

Stojkovic Ana, 25.10.2012.

ja sam rh negativna krvna grupa,posle porodjaja su mi dali injekciju koju dam trebala da primim,ali nisam je primala u toku trudnoce!da li ima to nekakve veze ili ne?

Pošaljite komentar:
Molimo Vas da upišete karaktere sa slike u tekstualno polje sa strane:

captcha