Trudnoća - petnaesta nedelja

Šta tvoja beba radi i kako se razvija?

Beba je ove nedelje dugačka celih deset centimetara, od vrha glave sve do guze, a teška je oko sedamdeset grama. Zapremina joj je kao jedna jabuka. Ove nedelje beba se zanima tako što uvlači amniotsku tečnost kroz nos i u više delove respiratornog trakta. To pomaže da se rašire primitivne pukotine kojima se u plućima sakuplja vazduh. Noge su sada duže od ruku i beba može da pomeri svaki ud jednako, ali i da savije svaki zglob. Može da oseti svetlost, iako su joj očni kapci jako zatvoreni. Ako bi obasjala stomak baterijskom lamom na primer, beba bi se verovatno pomerila. U ovom trenutku nema baš šta da eksperimentiše sa čulom ukusa, ali to se u bebinim ustima sada razvija. I NAJZAD! Ako ove nedelje zakažeš ultrazvuk, moćićeš da saznaš da li je tvoja beba devojčica ili dečak. Nemoj odmah da poludiš od sreće ili da se razočaraš ako baš istog momenta ne utvrdiš tačno kog je pola. Uspešnost pregleda zavisi od toga koliko je slika jasna, ali i položaja bebinog tela. Može se desiti da se sve u stomaku sklupča tako da se "dokazi" prikriju.

Šta se s tobom događa?

Do sada si verovatno dobila dva-tri kilograma i već sada će se to ubrzavati kako trudnoća odmiče. Možda te tu i tamo iznenadi neki neočekivani simptom od ranije. Može da bude smešno, ali često se dogodi da ti se nos zapuši. To pripiši hormonskim promenama i povećanom protoku krvi kroz tvoje sluzne membrane. Ovo stanje je uobičajeno, i čak postoji ime za njega: Trudnički Rhinitis. Neke trudnice imaju čak i krvarenja iz nosa, kao posledicu povećane količine krvi koja prolazi kroz proširenja u nosu.
Ako imaš planiran amniotest time ćeš se verovatno baviti između ove i osamnaeste nedelje. Ovaj test može da dijagnostikuje na stotine genetskih i hromozomskih poremećaja. Ako se plašiš, možda će te utešiti podatak da većina žena koja krene na ovo testiranje dobije povoljne rezultate.
Nemoj da se začudiš ako ove nedelje ti ili tvoj partner budete ove nedelje neuobičajeno lošeg raspoloženja. Mnoge parove u ovo vreme stignu brige o zdravlju bebe, ali i o tome da li će umeti da se nose sa promenama koje dolaze. Budite jedno uz drugo i koliko god možete, prijatno i opušteno razgovarajte. A kako su mučnine i neprijatnosti oslabile, a snaga raste - imate divan period drugog tromesečja pred sobom.

Za ovu nedelju!

Pričaj sa svojom bebom. To je divan način da počneš da se vezuješ za nju. Ako ti je malo čudno da razgovaraš sa samom sobom, govori naglas svoje aktivnosti (šta sad mama radi, kako je mami sada, šta misli mama, gde idete sada, šta tata radi, kako će sve to izgledati kada se rodiš). Čitaj joj knjigu, neki časopis, novine, podeli s njom svoje tajne i želje. To ćeš svakako instinktivno raditi i kada se beba rodi, pa zašto ne i sada? Pričanje sa bebama je od velikog psihološkog zanačaja, a pomaže im mnogo da razviju jezik i komunikacijske sposobnosti.